Magyar győzelem a 34. Rendőr Horgász Európa Bajnokságon !!!

2023. szeptember 06.

Kedves Partnereink!

 

Örömmel tölt el bennünket, ha magyar győzelem születik a profi horgász versenysportban és ebben a sikerben részt vehetünk mi is.  Az általunk idén először támogatott, de már sok éve sikert-sikerre halmozó csapat ismét bizonyított. A verseny beszámolóját lentebb, személyesen Dr. Furkó Kálmántól olvashatjátok.

 

2023.szeptember 01-én és 02-án Németországban, Barby település mellett az Elba folyón került megrendezésre a 34. Rendőr Horgász Európa Bajnokság, melyen a magyar rendőrség a Magyar Nemzeti Rendőr Horgász válogatottal, és egy regionális csapattal a KHESZ Rendőr Horgász Csapattal képviseltette magát.

A versenyen 7 nemzet (Anglia, Írország, Hollandia, Belgium, Lengyelország, Németország és Magyarország) 14 csapata, köztük 6 nemzeti válogatott és 8 regionális csapat mérte össze tudását, a kihívásokkal teli, természetes körülményeket biztosító folyón. A tavi horgászathoz szokott versenyzők számára sok nehézséget jelentett ebben a gyorsfolyású és éppen áradó folyóban élő csodás halak kapásra csábítása és megfogása. A Magyar Nemzeti Csapatnak a 4 napos felkészülés és tréning során sikerült olyan megoldást találnia erre, amelynek köszönhetően a legnehezebb körülmények között is tudtak kapást elérni és halat fogni. Ennek köszönhetően a siker sem maradt el.

A 34. Rendőr Horgász Európa Bajnokság a Magyar Nemzeti Rendőr Horgász Csapatunk sikerével zárult. Nemzeti válogatottunk az elsőnapi rakósbotos forduló után 19 (1-1-2-4-10) ponttal az első helyen fordult, szorosan a nyomukban volt a német és az ír csapat. A rakós botos taktikát a nagytestű jászkeszegek és domolykók megfogására alapozták a magyarok, melyhez folyamatos úsztatásra volt szükség, amihez ragasztottcsontkukacot használt a csapat. A mezőny nagy része azonban a kényelmesebb módszert választotta, a nagytestű dévéreket, a megállított szerelékkel próbálták megfogni.

A második napon a gyűrűs botok kerültek elő. Tudtuk, hogy a Német Nemzeti Válogatott is mindent megtesz azért, hogy ledolgozza hátrányát, és házigazdaként begyűjtse az aranyérmet, annak érdekében, hogy hazai siker szülessen.

Ezen a sajnos a B és a D szektorban meg kellett küzdeni minden egyes kapásért és halért, és ez a szektor eredményeken is jelentkezett. Gál Zoltán a B szektor 10-es helyén minden elkövetve sem tudott nagyobb testű halat fogni, az egyetlen jó hala a horgot kihajlítva elment – így szektorában 13. helyen végzett. Lakatos Sándor D szektorban a 3-as helye annyira akadós volt minden távon, hogy szinte lehetetlen volt feeder bottal horgászni. Tovább nehezítette helyzetét az előtte lévő hajózási útvonalat jelző bója, melyre ráúszva két nagytestű hala is elment – így 9. lett szektorában. Szerencsére a többi szektorban jobban sikerült a sorsolás és működött, amit kitaláltunk ennek köszönhetően a C szektorban Dr. Furkó Kálmán 7.905 grammos fogásával 2. helyen végzett, Horváth Béla az A szektorban 6.115 grammal 4. lett, míg Tímár Károly az E szektorban 10.000 grammal 5. helyen végzett.

Nemzeti Csapatunk két nap során 52 pontot szerzett, ezzel - a tavalyi hazai rendezésű EB-n szerzett ezüstöt követően - most a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott és aranyéremnek örülhettek a mieink. A csapat öröme felhőtlen, a befektetett munka meghozta jutalmát.  

Ami a második napi horgászatot illeti, el kell mondani, hogy az Elba szombatra 30 centit áradt az első tréning naphoz képest, vízhozama pedig kb. 20 %-al magasabb (250 m3/s) volt. Ennek meghorgászására a Deáky Competiton River féder kosarakat használta a csapat. Amíg az edzéseken a kisebb (65-110) grammosak is elegendők voltak, a versenyen már előkerültek a nagyobb 110-170 gramm tömegűek is. A választást a méret adta, mert az erős sodrásban folyamatosan nagy mennyiségű etetőt kellett bejuttatni. Ez az etetőanyagon kívül csemegekukoricából búzából, valamint vágott gilisztából, bábból, és ragasztott csontiból állt, 10 liter+3 liter  élőcsali  limit mellett. A 200 grammos kosár, az erős sordásban, és a mederszél köveibe akadva megnehezítette volna a fárasztást, ezért volt ideálisabb az egyel kisebb méret.

A C szektorban ideális 170 grammos kosarat a bothosszra 12 métert mérve, folyásirányba dobva viszonylag gyorsan nyugalmi helyzetbe lehetett hozni. A csapatunkkal ellentétben a külföldi, valamint a hazai csapatok is, kisebb méretű Deáky „Crab” kosarakat használtak, azokat a folyásiránynak szembe, felfelé dobva, majd beérkezés után métereket görgetve a megállásig használták.

 A fogásokat igazi folyóvízi halak alkották. Dévérek, jászok, domolykók, márnák, karikakeszegek, nem ritkán kiló feletti példányai, valamint bodorkák és gébek kerültek horogra.

Természetesen ezúton is szeretnénk megköszönni a Deáky Fishing Kft. támogatását, ami nagyban hozzájárult csapatunk sikeréhez.

 

A versenyen használt termékek:

 

Deáky Competiton River Féder

https://deakyfishing.hu/termekek/feder-kosarak/competiton-river-feder-bliszterezve-1-dbbliszter 

 

Deáky Crab Feeder

https://deakyfishing.hu/termekek/tavdobo-feder-kosarak/deaky-river-feeder 

 

 

Megosztás